top of page

Met gemak gezonder eten tijdens de ramadan: de handige Ramadan Eetrichtlijn

 

De Ramadan staat voor de deur: begin april is het weer zover in sha Allah! Een prachtige maand waar wij dichter bij Allah komen en spiritueel kunnen groeien.

Maar in deze tijd wordt er helaas ook veel ongezond gegeten. Dat voed je lichaam niet. Hoe zou het zijn als je ook in deze prachtige periode voor je lichaam kan zorgen?

Afbeelding Ramadan700x300.jpg

Ook tijdens de Ramadan blijft gezond eten belangrijk. Het is nog belangrijker zelfs, omdat je maar twee grote eetmomenten hebt om aan al je waardevolle voedingsstoffen te komen. Dat betekend dus meer voeding met een hoge voedingsstoffendichtheid. Een leuk woord voor galgje 😉

 

Simpelweg betekent het dat je meer voeding neemt die vol is met voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en een goede balans heeft tussen koolhydraten, eiwitten en vetten. Die zitten vooral in basisvoedingsmiddelen.

 

Wat zijn basisvoedingsmiddelen? Dat zijn voedingsmiddelen die je dagelijks of wekelijks nodig hebt en die zo min mogelijk bewerkt zijn: groenten, fruit, noten, volkoren brood, aardappelen, (plantaardige) zuivel, zachte plantaardige oliën, onbewerkt vlees of vleesvervangers die voldoen aan bepaalde criteria.

 

 

Kun je basisvoedingsmiddelen onbeperkt eten? Nee. Gevarieerd eten en daarmee ook een goede balans tussen koolhydraten, eiwitten en vetten is ook van belang. Een voorbeeld. Een handje noten is 225 kcal.

 

En dat is prima, omdat je daardoor eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen binnen krijgt. Maar je begrijpt dat als je hier 10 handjes van neemt op een dag, er geen ruimte meer overblijft voor de tig andere voedingsstoffen die je nodig hebt die in ander voedsel zit.

 

 

Hoe eet je dan wel gevarieerd en gezond?

Een simpele richtlijn om te volgen is de Schijf van Vijf. Dit geeft een goede verhouding aan van wat je nodig hebt om alle voedingsstoffen binnen te krijgen in de juiste verhouding. Bekijk maar eens de afbeelding hieronder.

Schijf van Vijf notendop.jpg

Maar goed, de ramadan komt eraan. Dus is er een richtlijn voor de ramadan?

Ik ben diëtist, dus heb ik besloten om dit zelf te maken. En ik kan niet wachten om dit met iedereen te delen!

De Ramadan eetrichtlijn

In het document met de eetrichtlijn staat per eetmoment (Suhoor, Iftar en de tijd daartussen) welke en hoeveel van de productgroepen je binnen moet hebben gekregen om jezelf optimaal te voeden. Daarnaast geef ik ook voorbeelden van maaltijden die aan deze richtlijn voldoet, zodat jij zeker weet hoe je de richtlijnen toepast.

 

 

Mag je dan nog lekkernijen? Ook op die vraag geef ik een handige richtlijn. Ik kan je alvast vertellen dat je niet teleurgesteld zal zijn ;)

 

Als je iets meer naar beneden scrolt, kun jij het document met deze richtlijnen bemachtigen door jouw e-mailadres en naam in te vullen.

 

 

Meer tips

Zo'n document is wel te kort om al mijn kennis te delen over een gezonde eetpatroon tijdens de ramadan. Ik wil jouw dus ook via de e-mail voorzien van de juiste kennis: hoe voorkom je overeten? Hoe schiet je niet steeds in de verleiding om terug te vallen op ongezond eten? En meer.

 

Wil jij het Ramadan richtlijn document en de tips ontvangen?

 

Laat hieronder dan je naam en e-mailadres achter. Dan zorg ik ervoor dat alles bij je terecht komt!

Ontvang de Ramadan eetrichtlijn en tips in je e-mail inbox!

Het is gelukt! Bekijk je e-mail inbox om het document te downloaden.

bottom of page